2012. szeptember 27., csütörtök

Tökcsánka :)

Mivel a főzés a másik (harmadik? negyedik?) nagy szenvedélyem, gondoltam kiterjeszem a kört, és a konyhai kreativitást is bemutatom :) Olcsó, és ez is egyedi :)

Ne ijesszen el senkit a cím, de nem fogok zsákbamacskát árulni: igen, tökből készült lapcsánka egyik délután, és nagyon finom lett!!!
 
Miután megpucoltam a télére, fagyasztóba szánt tököket, csomagolás előtt jutott eszembe, hogy anyósomtól hallottam a tökből készült lapcsánkáról, valahol evett ilyet, és nagyon dícsérte (bár ő maga még soha nem készített), ezért gondoltam: ette fene, kipróbálom, mit veszíthetek? Egy marék tököt, max :)
Az eredmény: Még a tököt (a tökfőzelék miatt) zsigerből elutasító férjem is jóízűen vacsorázott belőle :)
 
Íme tehát az olcsó és sokak által lenézett tök egy másik, egyszerű és gyors elkészítési módja képekben azoknak, akik unják a tökfőzeléket (megjegyzem nekem az is egyik nagy kedvencem):
 
 
 
A csomagolásra kész                ...egy ment a turmixba,               a turmix és a laska
tökből vettem két maréknyit...         egy pedig a tálba, hogy              összekeverve
                                                      azért legyen tartása :)




  fűszereztem, mint az                 két tojás és egy bögre                    a sütéshez nem kell
    eredeti lapcsánkát:               (vagy több, ki hogy szereti)             kommentár, ugye? :)
só, bors, sok fokhagyma           liszt után tök úgy nézett ki,
                                                   mint az igazi lapcsánka :)



 ...megfordítottam...              ...és íme a végeredmény :)                    saját készítésű
                                                                                                paradicsom-szósszal
                                                                                                           tálaltam

                                                   legfőbb kritikusom :)))


Bátran ajánlom, ha egyszerűen készíthető, olcsó, finom uzsonnát vagy vacsit akartok készíteni a családnak, és mivel tényleg hasonlít a lapcsánkához, nem is biztos, hogy el kell mondani, hogy miből készült ;)
Arányokat azért nem írtam, mert - mint mindent - ezt is szemre mértem, az a lényeg, hogy az állaga a liszt hozzáadása után híg galuskatésztához hasonlítson.
A paradicsomszósz helyett tartár vagy fokhagymás tejföl, illetve majonéz is használható ízlés szerint, de azért a saját fejlesztésű paradicsomszósz elkészítésének módját közzéteszem, mert nagyon finom pizzára (igazából pont azért készül), egész télen ezzel sütök a bolti tartósítószeres vacak helyett :)

Jó étvágyat!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése