2012. október 2., kedd

A "házi pizza" lelke: a paradicsomszósz

Van egy nagyon tuti "pizza tészta" receptem (azért idézőjeles, mert a valódi pizza olasz voltát semmi és senki nem vitathatja), őszintén megmondom: Tebébi barátnőmtől kaptam, mint kenyér tészta receptet, de - szintén az ő javaslatára - kipróbáltam a pizza sütést is belőle, és több, mint tökéletes :)
2,5 dl langyos vízben 1 evő kanál cukorral felfuttatok 3 dkg élesztőt, ez a "kovász", ami akkor kész, ha már szép habosra feljön az élesztő a víz tetejére.
A kovászt az 1 kávéskanál sóval elkevert 50 dkg liszthez adom, 60 ml olajat öntök hozzá, és kidagasztom, ami nem tart tovább 5-7 percnél, ennyi idő alatt a tészta szépen összeáll, a táltól és a kezemtől is elválik. 30 perc pihentetés meleg helyen elég neki, aztán formázhatunk belőle kenyeret, zsömlét, kis cipókat, hot-dog kiflit, csavarhatunk a tésztába virslit (ez nagyon finom vacsora, Tebébi receptje :D ), vagy: pizza tésztának is használható :)
 
A jó házi pizza (ahogy mi magyarok szeretjük) minden jóval megrakottan bújik ki a sütőből, de a jó tészta mellett elengedhetetlen a valóban jó paradicsom szósz. Én eddig boltban vettem, tavaly kísérleteztem ki a tuti receptet, ami nem igényel különleges eszközöket, sem itthon beszerezhetetlen hozzávalókat, sem két napot a konyhában. Csak egy felet... :) De megéri!  
 
Így készül:
 



 
A megmosott, szárától megtisztított paradicsomot nagyobb darabokra vágva odateszem főni. Nem kell nagy cécó a vágásnál, ahogy esik úgy puffan, úgyis szétfő, a darabolás csak a szétesés folyamatát hivatott gyorsítani :)
 
Kb. másfél - két óra főzés kell ahhoz, hogy a fölösleges víz elfőjön belőle, ennyi idő alatt az űrtartalma egyharmadát elveszíti, és egy kicsit összetömörödik. Hogy ne égjen le, időnként megkavarom, de nem szükséges azt a két órát vigyázz állásban tölteni a tűzhely mellett, időközben haladhat a mosás, a teregetés, vagy a vacsora főzés :)
 
 
 
Miután kicsit besűrűsödött, én ekkor szoktam fűszerezni: só, bors, fokhagyma por (persze a valódi fokhagyma még jobb), bazsalikom, kakukkfű, oregano, és persze cukor, mindent ízlés szerint, közben folyamatosan kóstolgatom. Mivel a paradicsom fajtájától is függ, nem készül két teljesen egyforma ízű paradicsomszósz ugyanabban az edényben, így a fűszerezés sem pontosan körülhatárolható, ízlés szerint tegyünk bele a felsorol fűszerekből, kóstolás után úgyis kiderül, miből hiányzik még :) Arra érdemes azért odafigyelni, hogy a fűszereket bele kel főzni a szószba (kb. 30 perc), és a következő lépésben turmixolás következik, ami az ízeket intenzívebbé teheti.
 
 
 
 Turmixolás után így néz ki, én botmixerrel készítettem idén, tavaly pedig hagyományos turmix kancsóban :) Mondjuk utóbbinál fokozottabban kell figyelni az adagolások közben arra, hogy ne égessük meg magunkat.  
Most jön a munka "legnehezebb" része, bár inkább csak leg időigényesebb, ha nincs paradicsom passzírozónk. Nekem nincs, úgyhogy egy nagy fém szűrőn passzíroztam át, a merőkanál hátlapjával :)
 
 
Passzírozás után legalább még egy órán át főzöm, de ha van türelmem várni, két órán át is, mert ebben a fázisban sűrűsödik igazán jól a szósz. Közben lehet kóstolgatni, esetleg még egy kicsit után-fűszerezni (én ilyenkor főzök bele egy félbe vágott csípős paprikát, amitől még pikánsabb lesz), a terméstől függően néhány csepp ecet is kerülhet bele, és aki akar, ilyenkor teheti bele a tartósító szert.
Én a természetesség híve vagyok ezen a téren, így tartósító szer helyett az üvegbe töltés után olajjal öntöm le a tetejét, ami jól szigeteli a levegőtől a szószt, csak arra kell ügyelni, hogy az üveget a szósz tetejétől az üveg tetejéig, szóval az üveg karimáját belülről alaposan töröljük le, hogy ne maradjanak kis cseppecskék, mert az megindítja a romlási folyamatot.
Ha az olaj közvetlenül az üveggel érintkezik, és nem töri meg kis szósz - csepp a takarását, akkor más befőtthöz hasonlóan saját pizza szószunk felhasználásig jól elvan a kamrában :)
 
 
 
 
 A fenti tésztát kinyújtás után közvetlenül megkenem ezzel, a család kedvenc feltéteit rápakolom (hát csak úgy magyarosan :)  kolbász, füstölt szalonna zsírján megpirított hagymás sonka, sima sonka, egész nyers tojás, sok sajt, stb.), és 20-25 perc alatt megsütöm.
Nagyon "jófej" anya vagyok olyankor, főleg ha annyit sütök, hogy másnap a suliba is jut :)))
 
A szósz egyébként használható mártogatósnak sült krumpli (vagy más zöldség) mellé, vagy sült hús mellé adhatjuk szósznak, de lángossal, lapcsánkával, tökcsánkával is tunkolhatjuk:
 
 
 
 
 
Jó étvágyat!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése